AK Parti’nin 2016- 2019 Yıllarına Ait Mali Denetim Sonuçları:

Yayınlama: 11.11.2022
111
A+
A-
Araştırmacı Gazeteci

            Mülkiye Başmüfettişi ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Başdanışmanı, kendi alanında da duayen olan her zaman dostluğundan gurur duyduğum Mahmut Esen, Ak Parti’nin yıllara göre devletten ve üyelerden aldığı yardım, ilçe teşkilatlarına yönelik yapılan yardımlardaki mükerrerlik, hesaplarının Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesinin geciktirilmesi gibi konularda üşenmeden, tüm tabloları incelemiş ve kaleme almıştır.

 

            Söz konusu mali tablosunun raporunu kesmeden, biçmeden ve yorum yapmadan sizlerle paylaşmak istedim. Uzun olduğunun farkındayım ancak ilgilenenler için bulunmaz bir analiz olduğuna, geleceğe ve geçmişe de ışık tuttuğuna inandığım için olduğu gibi vermek istedim.

 

 

İşet Esen’in Analizi…

 

 “Sayamadığınız, ölçemediğiniz hesaplayamadığınız olayları tanıyamazsınız.”    Galileo Galile

 

Bilindiği üzere siyasi partiler; demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır.

Bu yüzden siyasi partilerin mali (gelir/gider ve taşınmaz mal edinimleri) işlemlerinin kanunlara uygunluğunun denetimi, işlemlerin kanunlara aykırılığı halinde uygulanacak yaptırımlar konusunda, Anayasa başta olmak üzere, Anayasa Mahkemesi Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ile özel hükümler getirilmiştir.

 

Bu düzenlemelere göre siyasi partilerin mali denetimleri AYM tarafından, kesin hesap cetvelleri ve mal edinim belgeleri üzerinden yapılmaktadır. Denetimler için Sayıştay’dan teknik yardım sağlanmaktadır.

Mali için siyasi partilerin; merkez ve taşra örgütlerini kapsayan birleşik kesin hesabını, dayanağı gelir/gider belgeleri, bunların kaydedildiği defterleri, satın aldıkları taşınmaz ve taşınır malların listelerini olduğu yılı izleyen haziran ayı sonuna kadar AYM göndermeleri gerekmektedir.

Siyasi partilerin mali denetimine ilişkin AYM kararları R.G. yayınlanmaktadır.

Bu suretle siyasi partilerin mali durumları konusunda kamuoyu bilgilendirilmektedir.

Ülkemizde halen faaliyette olan 123 siyasi parti bulunmaktadır.

Son olarak (3 ay aradan sonra) 28/29 Eylül 2022 günlü R.G. siyasi partilerin mali denetimlerine ilişkin (21) adet AYM kararı daha yayınlanmıştır.

Bu kararların incelenmesinden AYM’nin; TBMM grubu bulunan siyasi partilerle ilgili denetimlerde bile günceli yakalamadığı, denetimlerin 3-5 yıl geriden geldiği anlaşılmaktadır.

Örneğin; 2018 yılından bu yana 4 yılı aşkın bir süre geçtiği ve yeni seçim dönemine girmek üzere olduğumuz halde TBMM grubu bulunan partilerin (MHP hariç) 2018 yılı mali denetimlerinin dahi henüz yapılmadığı/tamamlanamadığı anlaşılmaktadır.

Oysa söz konusu denetimlerin etkili; verimli/yararlı olması, kamuoyu denetimlerinin sağlanabilmesi vb. yönlerden; denetimlerin olabildiğince güncel olarak yapılması özel önem arz etmektedir. Diğer yandan seçim ait hesap incelemelerine öncelik verilmesi gerekmektedir.

Zira seçim yıllarında partilerin gelir ve giderlerinde önceki dönemlere göre olağanüstü artışlar olmaktadır. 

G.Galile’nin yukarıya çıkardığımız sözünden hareketle AYM mali denetim kararlarının algılanması, anlamlı sonuçlar çıkarılabilmesi için karar içeriklerinde gelir/gider ve mal edinilmesine ilişkin rakamların diğer partilerle ve aynı partinin önceki yıl hesapları ile karşılaştırılmasının (çapraz denetim) yapılmasında yarar vardır.

Bu bağlamda;

Siyasi Partilere Ait Güncel Mali Denetim Raporlarının Karşılaştırmalı Olarak Değerlendirilmesi” başlıklı; bir çalışma daha önce tarafımdan yapılmış, TBMM grubu bulunan 4 siyasi partinin 2017 yılına gelir/giderleri karşılaştırılmalı incelenmiştir.

Bu incelememizde de bu kez TBMM grubu bulunan partilerden Ak Partinin yıllarına ait mali denetim ele alınmıştır. İncelememizde AYM tarafından verilmiş olan kararlar esas alınmış, ayrıca sözü edilen Parti’nin resmi internet sitesindeki verilerden yararlanılmıştır.

 

Deneyimli/emekli Mülkiye Başmüfettişi olarak; AYM kararları üzerinde yapılmış inceleme sonucunda; tarafımdan ulaşılabilmiş tespit/değerlendirmeler,  kamuoyunu aydınlatmak, kararları incelemek isteyenlere ve ilgililere yardımcı olmak bağlamında özet halinde aşağıya çıkarılmıştır.

İncelememiz sırasında AYM’nin mali denetimlerde izlediği yönteme uyulmuştur.

 

 II-GELİRLERİN İNCELENMESİ

Ak Partinin 2016-2018 yıllarına ait kesin hesaplarına göre tahsil edilmiş gelirlerinin türü; genel merkez/ il örgütlerine göre dağılımı, toplamı, önceki yıldan devreden nakit/alacaklar ile gelecek yılı devir edilmiş borç durumu (gelir cetveli) ekli I Sayılı Tabloda ayrıntılı biçimde gösterilmiştir.

(2018 yılı kesin hesabına ilişkin AYM mali denetimi henüz tamamlanmamış olduğundan; AKP resmi internet sitesinde açıklanmış olan genel merkez hesaplarına ilişkin rakamlara yer verilmiştir.)

Tablo incelenmesinden de anlaşılacağı üzere Ak Partinin gelir kesin hesapları:

-2016 yılında 199,3 milyon TL gelir, 16,1 milyon TL önceki dönemden devreden nakit/alacaklar, yıl sonu 40 milyon TL borç;

-2017 yılında 276,5 milyon TL geliri, 10,9 milyon TL önceki dönemden devreden nakit/alacaklar, yıl sonu 52,9 milyon TL borç;

-2018 yılında (yalnızca genel merkez gelirleri) 479,7 milyon TL gelir, 1,9 milyon TL önceki dönemden devreden nakit/alacaklar, yıl sonu 9,6 milyon TL borç;

-2019 yılında ise 540,5 milyon TL gelir, 170,8 milyon TL önceki dönemden devreden nakit/alacakları, yıl sonu 40,8 milyon TL borç;

Şeklinde gerçekleşmiştir.

Önceki yıllara oranla 2018 ve 2019 yıllarına ait gelir rakamlarında yüksek oranlı artışlar; sözü edilen yıllarda yapılan genel seçimler nedeniyle Devlet yardımlarının 2-3 kat üzerinden ödenmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

AYM incelemesi sonunda parti gelirlerinin 2820 sayılı SPK uygun olarak gerçekleştirilmiş olduğuna karar verilmiştir. 

AK Parti kesin hesaplarında merkez ve taşra gelirlerinin birleştirilmesi (konsolidasyonunu) sırasında; genel merkez gelirlerinden il örgütlerine aktarılmış “genel merkez yardım” miktarları; elemeye (eliminasyona) tabi tutulmadığı için mükerrer kayıt yapılmıştır.

Böylelikle merkez ve il örgütleri gelir toplamları fazla gösterilmiş olmaktadır.

Kesin hesap çıkarılmasında kolaylık amacıyla siyasi partiler tarafından getirilmiş olduğu tahmin edilen ve AYM incelemeleri sırasında da düzeltilmemiş bu uygulamanın muhasebenin genel ilkelerine uygun olmadığı, fiktif/gerçekçi olmayan sonuçlar verdiği açıktır.

Bu yüzden daha gerçek/anlamlı sonuç vermesi bakımından; incelememiz sırasında gelir türlerinin toplam içindeki yüzdelerinin hesaplanmasında, mükerrerlik giderildikten  sonraki rakamlar baz alınmıştır

 

TBMM’de grubu bulunan partilerde olduğu gibi Ak Parti  de gelirler içerisinde de en büyük payı Devlet yardımı oluşturmaktadır.

Toplam gelirler içinde bu payın oranının (seçim yapılan yıllarda daha yüksek olmak üzere) % 51-76 arasında değiştiği görülmektedir.

Bu oranlar; (2017 yılı itibarıyla) gelirlerinin %58,77 sini merkezi yönetim bütçe gelirlerinden aldıkları paylardan sağlamış olan belediyeleri anımsatmaktadır.

TBMM grup kuran partilerimizin bile “Hazineden geçinmeli hale geldikleri” anlaşılmaktadır.

 

Devlet yardımından yararlanan partilerimizde; büyüklük itibarıyla ilk sırada yer alan Devlet yardımlarından sonraki en büyük gelir kaynağını, bağış/yardımlardan sağlanan gelirler oluşturmaktadır.

Ancak 2019 yılında AKP gelirlerinde, ikinci sırayı parti mal varlığından elde edilen gelirlerin aldığı, bağış/yardım gelir tutarlarında azalma olduğu görülmektedir.

Nitekim toplam gelirlerin: 2016 yılında %28; 2017 yılında % 43’ünü oluşturan bağış ve yardım gelirlerinin oranı, 2019 yılında % 8,4′ e gerilemiştir.

Bu gerileme durumu tahsil edilen rakamlarda da görülmektedir. 2016 yılında 43,8 milyon TL, 2017 yılında 99,4 milyon TL bağış/yardım tahsil edilmişken 2019 yılında bu rakam 36,8 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Böylelikle 2019 yılında gerçekleşmiş bağış/yardım gelirleri; 2016 yılı rakamlarının da gerisinde kalmış ve 2017 yılı gelirlerine göre de % 63 oranında azalmıştır.

Bu arada parti mal varlığı gelirlerinde önemli oranda artış kaydedilmiştir. Zira 2016 ve 2017 yıllarında toplam gelirlerin%1,5- 1,7 sini oluşturan mal varlığı gelirlerinin oranı 2019 yılında % 10,7 yükselmiştir.

 

Bağış/yardım gelirlerinde düşme ile mal varlığı gelirlerindeki artış olayı dikkat çekici bir durum olarak değerlendirilmektedir.

 

Bu yüzden sözü edilen konunun nedenlerinin (partiye duyulan teveccühün azalması, partinin mal varlığındaki artışlar vb. yönlerden) siyaset bilimcileri tarafından ayrıca araştırılmasında yarar vardır.

 

Siyasi partilerin temel; en başta gelen/gelmesi gereken aidat gelirlerinin, toplam gelirler içinde önemli pay oluşturmadığı bilinmektedir.

Bununla birlikte AKP aidat gelirlerinde, yıllar itibarıyla artış/mevcut durumun korunması bir yana, yüksek oranlı azalma görülmektedir.

2022 mayıs ayı itibarıyla 11 milyon üyesi olan AKP ‘de: 2016 yılında 4,3 milyon TL, 2017 yılında 4,4 milyon TL üye aidat geliri sağlanmış iken 2019 yılında üye aidat geliri olarak toplam 2,9 milyon TL tahsil edilebilmiştir. Toplam gelirler içindeki üye aidat gelirlerinin oranı % 2,7 den % 0,7′  ye gerilemiştir. 

 

2016 yılına göre 2019 yılında üye aidat gelirleri % 31 oranında düşmüştür.

 

Üye giriş aidatları gelir miktarlarında da benzer durum görülmektedir.

Sözü edilen durumların; kazanılan yeni üye sayısı, kayıtlı üyelerin partilerine bağlılıklarını/ilgilerini yansıtması bakımından önemli bir gösterge olduğu düşünülmektedir.

 

AYM karar içeriklerinde veya AK Partinin resmi internet sitesindeki mali tablolarda faiz geliri hakkında bilgi bulunmamaktadır.

Oysa Ak Parti hesaplarında; 2018 yılı sonunda 126 milyon TL, 2019 yılı sonunda 155 milyon TL gelecek yıla nakit ve alacak devri yapıldığı ve bunların büyük bölümünün banka hesaplarında bulunduğu görülmektedir.

Diğer yandan siyasi partilerimizin yılın ilk çeyreğinde peşin aldıkları Devlet yardımları başta olmak üzere nakit kaynaklarını bankalarda nemalandıkları bilinmektedir.

Örneğin 2017 yılında MHP toplam gelirlerinin % 4,7 oranında ( 2 milyon TL), CHP ise toplam gelirinin % 3,5 oranında (3,7 milyon TL) faiz geliri temin etmiştir.

AYM denetimlerinin etkili/verimli olması ve mali işlemlerde saydamlık/ kamuoyu denetiminin gerçekleşebilmesi için hesap incelemesi sırasında partinin nakit kıymetlerinin bankalarda nemalandırılıp/nemalandırılmadığı, faiz/kâr elde edilmiş ise miktarları ve hangi gelir hesabında gösterildiğinin açıklığa kavuşturulması gerekirdi. 

 

III- GİDERLERİN İNCELENMESİ  

 

(2018 yılı kesin hesabına ilişkin AYM mali denetimi henüz tamamlanmamış olduğundan; AKP resmi internet sitesinde açıklanmış olan genel merkez hesaplarına ilişkin rakamlara yer verilmiştir.)

Tablo incelenmesinden de anlaşılacağı üzere Ak Partinin gider kesin hesapları:

-2016 yılında 255,8 milyon TL gider, 57,3 milyon TL önceki dönemden devreden borçlar, 10 milyon TL gelecek yıla devreden nakit alacaklar;

-2017 yılında 291,8 milyon TL gider, 40,4 milyon TL önceki dönemden devreden borçlar, 8 milyon TL gelecek yıla devreden nakit alacaklar;

-2018 yılında (yalnızca genel merkez gelirleri) yılında 348 milyon TL gider, 17,3 milyon TL önceki dönemden devreden borçlar, 10 milyon TL gelecek yıla devreden nakit alacaklar;

-2019 yılında ise 255,8 milyon TL gider, 57,3 milyon TL önceki dönemden devreden borçlar, 126 milyon TL gelecek yıla devreden nakit alacaklar;

Şeklinde gerçekleşmiştir.

Önceki yıllara oranla 2018 ve 2019 yıllarına ait gider rakamlarında yüksek oranlı artışlar; sözü edilen yıllarda yapılan genel seçimler nedeniyle Devlet yardımlarının 2-3 katı üzerinden ödenmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

 

AYM incelemesi sonunda parti giderlerinin 2820 sayılı SPK uygun olarak gerçekleştirilmiş olduğuna karar verilmiştir.

 

Yukarıda gelirlerin incelenmesi bölümünde belirtildiği üzere, gider hesaplarının genel merkez ve taşra hesaplarının birleştirilmesinde genel merkez tarafından il örgütlerine yapılmış yardım giderlerinde eliminasyon yapılmadığı, bu suretle anılan giderlerin mükerrer yazıldığı, dolayısıyla gider rakamlarının da fazla gösterildiği tespit edilmiştir.

Bu yüzden daha gerçek/anlamlı sonuç vermesi bakımından incelememiz ve ekli  TABLONUN düzenlenmesi sırasında gider türlerinin toplam içindeki yüzdelerinin hesaplanmasında mükerrer giderler çıkarıldıktan sonraki rakamlar baz alınmıştır.

Gider türlerinde büyüklük itibarıyla seçim yapılmış yıllarında ilk sırada seçim giderleri gelmektedir.

Ancak siyasi partilerin belli başlı fonksiyonel giderlerinden olan”seçim giderlerinin“ kapsamı konusunda dahi siyasi partiler arasında farklılıklar olduğu, uygulamada birlik tesis edilemediği bilinmektedir.

 

Parti giderlerinde (seçim giderlerinden sonra) büyüklük itibarıyla ikinci sırada personel giderleri gelmektedir.

Partinin toplam/birleşik giderlerinin 2016 yılında %19, 2 sini, 2017 yılında %13,8 ve 2019 yılında % 11,3 ünü personel giderleri oluşturmuştur.

Genel merkez personel giderleri üzerinden yapılan bir hesaplamaya göre genel merkezde istihdam edilen personele 2016 yılında 18 milyon TL ödenmiştir. 

2016 yılındaki genel merkez personel giderleri 2017 yılında % 26,6; 2018 yılında %14, 2019 yılında ise % 24,4 oranlarında artırılmıştır.

Personel sayısının sabit varsayılması/artış olmadığının kabulü halinde; yıl ortası baz alınarak yapılmış bir hesaplamaya göre personel giderlerindeki artış oranlarının anılan yıllarda (2018 yılı dışında) memur aylıklarına uygulanan katsayı artışlarının üzerinde seyir ettiği anlaşılmaktadır.

 

Temsil/ağırlama giderleri; toplam giderler içinde önemli pay oluşturmaktadır.

 

Toplam giderlerin 2016 yılında % 19,3′ ü  (28,2 milyon TL), 2017 yılında % 8′ i ( 19,6 milyon TL) ve 2019 yılında ise % 7,3 ü ( 32,7 milyon TL) temsil ve ağırlama giderleridir. Bu giderlerin büyük bölümü il örgütleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

Toplam giderlerin 2016 yılında % 11’i ( 16,2 milyon TL), 2017 yılında % 7’si ( 18.745 milyon TL) ve 2019 yılında ise % 6’sı (26.9 milyon TL) kira ödemelerine aittir. 2016 yılına göre 2017 yılı kira ödemelerinde % 15 oranında artış olmuştur.

Basın/yayın/tanıtım hizmetleri için toplam giderlerden 2016 yılında %12,5 (18,2 milyon TL) 2017 yılında % 10 (24,5 milyon TL) 2019 yılında ise %  4,7 oranlarında  ( 20,9 milyon TL)  harcama yapılmıştır.

 

2019 yılı harcamalarının 2017 rakamlarının bile altında kalmış olması dikkat çekmektedir.

 

2018 yılında sadece genel merkez tarafından yapılmış basın/yayın/tanıtım hizmet giderleri toplamı 35,5 milyon TL dir.

Bina/taşıt/demirbaş alımlarında içinde bulunduğu diğer giderler için toplam giderlerin  2016 yılında %  14,4 ( 21 milyon TL), 2017 yılında %10,2 (25,1 milyon TL) ve 2019 yılında ise % 9 oranlarında (41,9 milyon TL) harcama yapılmıştır.

 

IV- PARTİ MALLARININ İNCELENMESİ

İncelemeye esas alınan dönem içinde AK Parti tarafından gerçekleştirilmiş mal alımlarına ait ayrıntılı bilgiler aşağıdaki Tablo: 3 de gösterilmiştir.

 

Tablo 3 :  2016-2019 Yıllarında Ak Parti Tarafından Gerçekleştirilmiş Taşınır/Taşınmaz Mal Alımları  ( 1000 TL olarak)

S.NoSatın Almaların TürüSatın Almaların Gerçekleştirildiği Yıllar ve Satın Alma Tutarları
201620172018 (x)2019
1-Taşınmaz Alımları

-Bina

-Arsa ve arazi

 

2.524

 

 

2.285

993

 

1.027

 

17.187

2-Taşıt Alımları1.7721.6146521.084
3-Demirbaş/ Hak Edinimleri2.2001.5239604.209
Satın Almaların Yıllık Tutarları Toplamı6.4976.4422.63922.480

Not: Küsuratlar yuvarlatılmıştır.

-AYM kararları içerikleri ve AKP resmi internet sitesi verilerine dayanılarak hazırlanmıştır.

(x) 2018 yılında gerçekleştirilmiş satın almalar sadece Genel Merkez tarafından yapılmış giderleri içermektedir

 

2016 yılında 6.497 milyon TL, 2017 yılında 6.442 TL, 2018 yılında sadece genel merkez tarafından 2.639 milyon TL ve 2019 yılında ise 22.480 milyon TL tutarında mal (taşınmaz/taşınır mallar ve bazı haklar) edinilmiştir.

2019 yılında bina alımlarına ağırlık verildiği ve 17.187 milyon TL tutarında satın alma yapıldığı anlaşılmaktadır.

AYM tarafından yapılmış denetimler sonucunda satın almaların 2820 sayılı SPK uygun olduğu tespit edilmiştir.

 

 

 

TABLO I: Ak Partinin   2016- 2019 Yıllarına Ait Kesin Hesaplarına Göre Tahsil Edilmiş Gelirlerin Türü; Genel Merkez/ İl Örgütlerine Göre Dağılımı, Toplamı, Önceki Yıldan Devreden Nakit/Alacaklar ile Gelecek Yıla Devredilmiş Borçları (1000 TL olarak)

S.

No                                                           

     

GERÇEKLEŞEN GELİRLERİN TÜRÜ

 

201620172018 (x)2019
Kaynağına GöreToplam GelirToplam

Gel. Or. (%)

Kaynağına GöreToplam GelirToplam

Gel. Or. (%)

Kaynağına GöreToplam GelirToplam

Gel. Or. (%)

Kaynağına GöreToplam GelirToplam

Gel. Or. (%)

Genel Merkezİl ÖrgütleriGenel Merkezİl ÖrgütleriGenel Merkezİl ÖrgütleriGenel Merkezİl Örgütleri
AÖNCEKİ DÖNEMDEN DEVİR NAKİT /ALACAKLAR1.11915.00016.119 1.7839.19510.978 1.959   126.04344.760170.803 
B1-Hazine Yardımları104.678 104.67866119.170119.17051417.050  86,9335.533335.53376
2-Parti Mal Varlığı Gelirleri2.2121022.3141,53.5113723.8831,724.993  5,246.24545246.69710,7
3-Alınan Bağış ve Yardımlar18.02025.87443.8942863.56035.87099.43043966   1.04635.76836.8148,4
4-Diğer Gelirler871.8801.9671,396,34.5104.606279   1465.5685.7141,3
Faiz Gelirleri                
Aday Adaylığı Aidatları        36.702  7,6    
5-İl Örgütlerine Özgü Gelirler 46.45946.459   49.488      115.287115.287 
 Üye Giriş Aidatları 9494 62,462,4      64,164,1 
Üye Yıllık Aidatları 4.3294.3292,7 4.4204.4202     2.9782.9780,7
Aday Adaylığı Aidatları             8.2118.2111,9
Satış/Faaliyet Gelirleri 4994990,3 5045020,2    5261.1411.1410,3
Genel Merkez Yardımları 41.53741.537 (x1)  44.50244.502 (x1)      102.893102.893 (x1) 
6-YIL GELİRLERİ   TOPLAMI              124.99874.318199.317100186.33890.242276.580100479.792 100383.497157.078540.575100
C DEVİR EDEN BORÇLAR7.02133.42540.446 17.31935.59852.917 9.650 5.11135.74940.860 
D GENEL TOPLAM133.140122.743255.882205.441135.035340.475491.403514.652237.587752.238

 

Notlar:

-AYM kararları içerikleri  ve AKP resmi internet sitesi verilerine dayanılarak hazırlanmıştır.

-Küsuratlar yuvarlatılmıştır.

-(x) 2018 yılı hesapları sadece Genel Merkez gelirlerini içermektedir.

-(x1) İl örgütlerine “Teşkilata yardım” bağlamından yapılmış gelirlerin Partinin toplam gelirlerinin hesaplanması sırasında oluştuğu anlaşılan mükerrerliği gidermek için bu rakamlar eliminasyona tabi tutulmuş, bir kez toplama dahil edilmiştir.

 Daha gerçekçi olması bağlamında gelir türlerinin toplam gelire oranında elimine edilmiş rakamlar baz alınmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TABLO II : Ak Partinin 2016-2019 Yılları Kesin Hesaplarına Göre Gerçekleşmiş Giderlerinin Türü; Genel Merkez/ İl Örgütlerine Göre Dağılımı, Toplamı, Önceki Yıldan Devreden Borçlar ile  Gelecek Yıla Devredilmiş Nakit ve Alacakları    (1000 TL olarak)

 

S.No                                          GERÇEKLEŞMİŞ GİDERLERİN

TÜRÜ

201620172018 ( X2)2019
Kaynağına Göre GiderlerToplam

Gider

Top. Gid.Or.  (%)   Kaynağına Göre GiderlerToplam

Gider

Top. Gid.Or.  (%)Kaynağına Göre GiderlerToplam         GiderTop. Giderlere Or. (%)Kaynağına Göre GiderlerToplam Gider Top. Gid.

Oran.

 (%)

Genel Merkezİl ÖrgütleriGenel Merkezİl ÖrgütleriGenel Merkezİl ÖrgütleriGenel Merkezİl Örgütleri
AÖNCEKİ YILDAN DEVİR BORÇLAR33.72923.63857.367 7.02133.44540.466,4 17.319   9.65035.32144.971 
B1Personel 18.0629.94828.01019,222.86111.19634.05713,826.009  7,532.35318.14250.59511,3
2Kira2.50013.71616.21611,14.00714.73818.7457,66.207  1,86.50120.48826.9896
3Haberleşme1.0595.7856.8444,71.1905.7126.9022,81.625  0,51.2578.3739.6302,1
4Basılı Kağıt/ Kırtasiye vb.7482.2062.95425472.2052.7521,1939  0,34363.8604.2960,9
5Isıtma/Aydınlatma/Temizlik3.0665.0818.1475,63.5945.3208.9143,64.461  1,35.28410.39215.6763,5
6Temsil/Ağırlama65727.55628.21319,31.30618.38019.68681.556  0,41.27831.43932.7177,3
7Teşkilata Yardımlar41.537 (x1)92542.4620,644.502 (x1)3.58948.0911,5102.993  29,6102.893(x1)4.674107.5671
8Seyahat2.2972.8105.1073,52.9521.9534.90524.548  1,33.4553.0526.5071,4
9Taşıma ve Vasıta5453.3553.9002,71.4934.4245.9172,42.853  0,82.9818.21811.1992,5
10Basın/Yayın/Tanıtım.13.7114.58318.29412,519.6564.84624.5021035.558  10,212.1928.71320.9054,7
11Vergi/Sig./Noter/Mahkeme2325.0215.2533,62565.2075.4632,2214  0,11.3908.4579.8472,2
12Gelir Getirici Malzeme Gideri4226271.0490,71.0411.4242.46512.171  0,68461.6362.4820,5
13Seçim Giderleri 76.0918.14484.23534136.552  39,2166.86145.022211.36547
14Diğer12.7868.29021.07614,416.9568.20825.16410,222.347  6,429.16212.53241.6949,2
YILLIK GİDERLER TOPLAMI               97.62789.909187.537100196.45995.352291.812100348.040  100366.995185.005552.000100
CGelecek Yıla Devreden Nakit Alacaklar1.7839.19510.978 1.9596.258,68.217,6 126.043 138.00617.260155.266 
DGENEL TOPLAM133.140122.742255.882205.439135.236340.675491.402514.652237.586752.237

Notlar:

-AYM kararları içerikleri ve AKP resmi internet sitesi verilerine dayanılarak hazırlanmıştır.

-Küsuratlar yuvarlatılmıştır.

-(x) 2018 yılı hesapları sadece Genel Merkez giderlerini içermektedir.

-(x1) İl örgütlerine “Teşkilata yardım” bağlamından yapılmış giderlerin Partinin toplam giderlerinin hesaplanmasında oluştuğu anlaşılan mükerrerliği önlemek için eliminasyona tabi tutulmuş, bir kez toplama dahil edilmiştir. Daha gerçekçi olması bağlamında gider türlerinin toplam giderlere oranında elimine edilmiş rakamlar baz alınmıştır.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.