Cumartesi Anneleri, 1050. Kez Adalet Çağrısı Yaptı

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1050. kez bir araya geldi. Halil ve Kasım Alpsoy’un faillerini soran aileler, adalet taleplerini yineledi.

Cumartesi Anneleri, 1050. Kez Adalet Çağrısı Yaptı
Yayınlama: 10.05.2025
2
A+
A-

Gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerinin 1050’ncisini gerçekleştirdi. Ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ve karanfillerle bir araya gelen aileler, bu hafta 1994 yılında İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra işkenceyle katledilen Halil Alpsoy ve kuzeni Kasım Alpsoy’un faillerini sordu.

Basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) Kayıp Komisyonu’ndan Sebla Arcan okudu. Anneler Günü’nde derin bir acı ve kapanmayan bir boşlukla girdiklerini vurgulayan Arcan, devleti yönetenlerin “annelerimize hürmet” mesajları yayımladığını ancak kayıplarını arayan anneleri görmezden geldiğini ifade etti. “Gözaltında kaybetme, devlet görevlileri tarafından ya da devletin bilgisi ve onayı dahilinde işlenmiş bir insanlık suçudur” dedi.

‘Gözaltına Alındı, İşkenceyle Katledildi’

Arcan, Halil Alpsoy’un 12 Mayıs 1994 gecesi İstanbul Kanarya’daki evine dönerken polisler tarafından gözaltına alındığını ve bir daha geri dönmediğini belirtti. Alpsoy’un 18 gün sonra Kırıkkale’de bir ormanda işkenceden tanınmayacak halde bulunan bedeninin ancak çocukluk izinden teşhis edilebildiğini söyledi.

Kasım Alpsoy’un Akıbeti Hala Belirsiz

Sebla Arcan, Halil Alpsoy’un gözaltına alınmasından bir hafta sonra, kuzeni Kasım Alpsoy’un Adana’da polislerce gözaltına alındığını ve MİT binasına götürüldükten sonra bir daha geri dönmediğini vurguladı. Ailelerin başvurularının sonuçsuz kaldığını belirten Arcan, “31 yıldır tüm iktidarlar bu ailelerin adalete ulaşmasını engelledi” dedi.

‘Failler Yargılansın’

Halil Alpsoy’un oğlu Serdar Aksoy, babasının son sözlerini öğrenememenin acısını yaşadığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumartesi Annelerine verdiği sözü tutsun. Kayıplarımızı nereye gömdünüz? Kemiklerini ve faillerin yargılanmasını istiyoruz” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin kararlı mücadelesi, Galatasaray Meydanı’nda adalet çağrısıyla sürüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Express Haber -Tarafsız ve Bağımsız Haber Portalı
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.