Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa’nın çoğu ülkesinin egemenliğini kaybettiğini ve bunun ekonomik ile güvenlik sorunlarına yol açtığını belirterek, Rusya’nın büyüme oranlarının dünya genelindeki birçok gelişmiş ekonomiden daha yüksek olduğunu ifade etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa’nın çoğu ülkesinin egemenliğini kaybettiğini ve bunun ekonomik ile güvenlik sorunlarına yol açtığını belirterek, Rusya’nın büyüme oranlarının dünya genelindeki birçok gelişmiş ekonomiden daha yüksek olduğunu ifade etti.
Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin kongresinde konuşan Putin, Avrupa’daki ülkelerin çoğunun sıfıra yakın büyüme oranlarına sahip olduğunu, hatta bazı ülkelerin resesyona girdiğini vurguladı. “Avrupa ülkelerinin çoğu egemenliklerini yitirdi. Bunun sonucunda ciddi ekonomik ve güvenlik sorunları yaşanıyor” diyen Putin, BRICS ülkelerinin ise son yıllarda küresel büyümede lider konumda olduklarını söyledi.
Putin, Euro Bölgesi’ndeki 2024 yılı GSYİH artışının sadece yüzde 0.9 olduğunu belirterek, G7 ülkelerinin büyüme oranlarının yalnızca yüzde 1.9 olduğunu ifade etti. Buna karşılık, BRICS ülkelerinde büyüme oranının yüzde 4.9, Rusya’da ise son iki yıl boyunca yüzde 4.1 olduğunu belirtti. Putin, G7 ülkelerinin haritada görülmediğini ve “Büyük Yedili” olarak adlandırılmalarının anlamını sorguladı.
Rusya’ya Uygulanan Yaptırımlar: 28 Bin 595 Kez
Putin, Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları eleştirerek, bu yaptırımların geçici tedbirler değil, Rusya’ya yönelik stratejik bir baskı mekanizması olduğunu söyledi. Rusya’ya 2022 Şubat’tan bu yana toplamda 28 bin 595 yaptırım uygulandığını belirten Putin, bu yaptırımların küresel ekonomiye yeni bir gelişme aşamasının gerçeği olduğunu ifade etti.
Putin, Batılı ülkelerin yaptırımların zayıflatılması veya kaldırılması yönünde önerilerde bulunsa da, Rusya üzerinde baskı kurmanın başka yollarını arayacaklarını vurguladı.
Batılı Şirketler Rusya’ya Dönmek İstiyor
Putin, 2022’deki gelişmelerin ardından Rusya’dan ayrılan bazı Batılı şirketlerin Rusya pazarına geri dönmek istediğini belirterek, Moskova’nın önceliğinin yerli firmaların çıkarlarını korumak olduğunu söyledi. Rus hükümetinin yerli işletmeleri desteklemek için elinden geleni yapacağına dikkat çeken Putin, Rusya’ya dönecek yabancı şirketlere özel imtiyazlar sağlamayacaklarını ve rekabetçi şartlar altında faaliyet göstermeleri gerektiğini belirtti.
Kaynak: HABER MERKEZİ