Bank of America’dan yeni ‘faiz’ tahmini: Merkez 500 baz puana kadar çıkabilir

Şubat ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, yabancı finans kuruluşlarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artıracağına ilişkin beklentileri yükseldi. Son olarak, Bank of America’nın nisan ayında TCMB’nin 300-500 baz puanlık bir faiz artışı yapabileceğini öngördüğü bildirildi.

Bank of America’dan yeni ‘faiz’ tahmini: Merkez 500 baz puana kadar çıkabilir
Yayınlama: 13.03.2024
3
A+
A-

Şubat ayı verilerinin açıklanmasının ardından, yabancı finans kuruluşlarının Türkiye Cumhuriyet 'nın (TCMB) artıracağına ilişkin beklentileri yükseldi. Son olarak, 'nın nisan ayında TCMB'nin 300-500 baz puanlık bir faiz artışı yapabileceğini öngördüğü bildirildi.

Bank of America ekonomistleri Zümrüt İmamoğlu, David Hauner ve Claudio Irigoyen'in geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret etmesinin ardından yayımladıkları raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan ayında 300-500 baz puanlık bir faiz artırımına gidebileceği belirtildi.

‘ARTIŞ GÜVEN VERECEK'

“Artış döngüsü bitmiş olabilir ancak sıkılaşma devam ediyor” başlıklı raporda, ekonomistler TCMB'nin politika faizindeki artışın enflasyon beklentilerini daha iyi yönetebileceğini ve bankaya olan güveni artırabileceğini vurguladılar.

‘SERMAYE GİRİŞLERİ İKİNCİ ÇEYREKTE YENİDEN BAŞLAYABİLİR'

Raporda, “Bu yılın ikinci yarısında Türk varlıklarında iyimserlik için alan olduğunu düşünüyoruz. Nisan ayı toplantısında TCMB'nin 300-500 baz puan faiz artırma olasılığı bulunuyor. Bu baz senaryomuz değil ve bu artış mart ayı enflasyon verisine bağlı olacaktır. Faiz artırımı olması durumunda sermaye girişleri 2. çeyrekte yeniden başlayabilir” ifadelerine yer verildi.

Ekonomistler, politikanın daha da sıkılaşmasını ve verilerin yaza doğru iyileşmesini beklerken, ilk çeyrekteki kötümserliğin muhtemelen geçici olduğunu belirtti. Yerel seçimlerin ardından döviz kurlarında ani bir artış beklenmediği ve kurda yaşanan son artışların geçici olduğu tahminine de raporda yer verildi.

DEUTSCHE ‘500 BAZ PUAN' DEMİŞTİ

Bank of America'nın bu değerlendirmesi, Deutsche Bank'ın benzer bir raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan bu ay 500 baz puan faiz artışının ‘yüksek ihtimal' olduğunu söylemesinin ardından geldi.

Tarafsız ve Bağımsız Haber Portalı
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.